En wat als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (te) duur vindt of niet kunt betalen.

Voor ondernemers is het wel een ding. De arbeidsongeschiktheidsverzekering. Elke maand kun je weer blauw liggen om de premie bij elkaar te sprokkelen. En dan hebben we het nog niet over het verschil in arbeidsongeschiktheid en beroepsongeschiktheid. Ook kennen velen wel een verhaal waarin iemand jaren premie heeft betaald en wanneer het uiteindelijk op uitkeren aankomt, achter het net vist. Al eens geprobeerd om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten met een hartkwaal of wanneer je kanker hebt gehad. Nagenoeg onmogelijk.

Jaren geleden is er een groep ondernemers bij elkaar gekomen die hier een stokje voor hebben gestoken. Ze hebben een groep gevormd en met elkaar afspraken gemaakt. Iedereen heeft een bankrekening waarop ze elke maand een bepaald bedrag storten. Wanneer iemand van de groep arbeidsongeschikt wordt, dan krijgt hij of zij van iedereen een kleine schenking, en zo is iedereen in de groep verzekerd van inkomen.

Dat systeem bleek een gouden zet en de groep professionaliseerde en richtte een organisatie op om andere groepen in het land te faciliteren om zo meer groepen in het land op te zetten. Nu zijn er 29.300 ondernemers in 640 groepen, in 200 plaatsen!

Dat is het Broodfonds!

Je betaalt bij toetreding eenmalig een bedrag en daarna betaal je per maand automatisch een bedrag wat past bij jouw schenkingsniveau. Jouw banksaldo zal dus langzamerhand stijgen, totdat er iemand arbeidsongeschikt raakt. Na een maand wachttijd krijgt hij of zij schenkingen van alle deelnemers en zo heeft diegene tóch inkomen. Is je saldo op een bepaald niveau en is het aantal arbeidsongeschikten in dat jaar beperkt, dan krijg je zelfs een deel van je inleg terug.

Of je gekeurd moet worden voor je wordt toegelaten? Nee, in principe wordt je voorgesteld door een medelid en na een procedure word je lid van de club. Geen medische keuringen o.i.d. De vereniging werkt op basis van vertrouwen in elkaar. Wanneer iemand zich arbeidsongeschikt meldt, dan komt er ook geen keuring of arts aan te pas. Vertrouwen is de basis. De schenkingen kunnen maximaal 2 jaar duren. In die tijd zijn de meeste mensen weer arbeidsgeschikt of is de aandoening dusdanig dat vaak niet meer wordt gekozen voor het ondernemerschap. Dat het lidmaatschap gaat op basis van vertrouwen geeft ook de verplichting om bij de vergaderingen aanwezig te zijn. Samen bepaal je de koers en leer je je andere leden kennen. Dat kan ook, want het maximum aantal leden per vereniging is 50 personen.

Stel dat je na een periode lid te zijn geweest afscheid wilt nemen, dan kun je na een opzegtermijn het saldo van je bankrekening meenemen. Het is immers jouw geld!

In 2015 heb ik me aangesloten bij het Broodfonds Hoogeveen en gelukkig heb ik nog nooit gebruik hoeven te maken van de schenkingen van mijn medeleden, maar ik vind het wel een prachtige manier om elkaar te ondersteunen en zo voor relatief weinig geld verzekerd te zijn van inkomen.  Het solidariteitsprincipe gaat bij het Broodfonds echt nog op!

Meer informatie? Kijk eens op www.broodfonds.nl of trek mij aan m’n jas!

Bernhardus Annen (BenFleuri)