Voor veel ondernemers zijn de energiefacturen maar onduidelijk: “Als het bedrag maandelijks hetzelfde is, zal het wel kloppen!”.

Als collectief verlagen we niet alleen de energiekosten, maar beantwoorden we ook al uw vragen over energie. Na het lezen van onderstaande uitleg zullen uw facturen voortaan alvast minder ondoorzichtig zijn!

Vaste posten voor iedereen

De energiekosten bestaan voor vrijwel iedereen uit een aantal vaste posten: levering (o.b.v. de tarieven die je afspreekt met je leverancier), meter(s), netwerk, transport en belastingen. De belastingen zijn onder te verdelen in reguliere energiebelasting (REB), Opslag Duurzame Energie en Klimaattransitie (ODE) en heffingskorting.

Belangrijk verschil tussen groot en klein

Kleinverbruikers (het maakt niet uit hoeveel energie je verbruikt, maar hoeveel ampère er ‘in je meterkast’ zit) krijgen voor het gemak maandelijks een voorschotfactuur van de leverancier en 1 keer per jaar een afrekening. Op deze afrekening staan alle bovengenoemde posten.
Grootverbruikers (vanaf 3×100 ampère en/of vanaf 40 m3 per uur) krijgen meestal maandelijks een afrekening van hun leverancier. Daarnaast krijgen zij maandelijks een aparte factuur van de netbeheerder (Enexis, Liander, …) en van het meetbedrijf (Fudura, Kenter, Joulz, …).

Voor de kleinverbruikers zijn de maandelijkse kosten voor transport, netwerk en meters vastgesteld (afhankelijk van de capaciteit). Voor grootverbruikers zijn de meterkosten wél onderhandelbaar en de netwerkkosten verschillen elke maand, afhankelijk van onder andere je verbruik en je piekvermogen.
Energiebelasting verloopt voor iedereen in staffels (vergelijkbaar met personeelsbelasting): het eerste verbruik is voor iedereen gelijk belast; boven bepaalde grenzen worden lagere tarieven gerekend. Lees hierover meer op pmenergie.nl/energiebelasting.

Besparen

Het collectief bespaart je tijd en moeite! Je hoeft immers niet meer zelf je contracten in de gaten te houden en tijdig nieuwe contracten te onderhandelen. Maar uiteraard besparen we samen ook op de tarieven van elektriciteit, gas en grootzakelijke meters; waar mogelijk besparen we op netwerk- en transportkosten en energiebelastingen; door het bieden van een goede tool voor verbruiksinzicht kunnen ook forse besparingen worden gerealiseerd; en als we u vervolgens ook nog kunnen adviseren en begeleiden bij duurzame opwek, brengen we de energiekosten maximaal omlaag!

Wij bevelen dit partnerschap nogmaals van harte bij u aan!

We werken in dit collectief samen met tientallen ondernemersverenigingen. PM Energie begeleidt ons hier bij. We kunnen je helpen met:

  • Collectieve in- en verkoop van elektra en gas
  • Collectieve inkoop van grootzakelijke meetdiensten
  • Online inzicht in uw energieverbruik
  • Begeleiding bij realisatie van zonne-installaties
  • Optimalisatie van netwerkkosten
  • Reductie van energiebelastingen

Neem vrijblijvend contact op via g.douw@pmenergie.nl.