In Hoogeveen hebben we veel parels als het om bedrijven gaat. Er zijn zóveel bedrijven die zaken maken of leveren waar je helemaal geen weet van hebt. Van één bedrijf in Hoogeveen weten velen van ons dat er wel bijzondere producten worden gemaakt. Fokker.

Maar wat er nou precies wordt gemaakt en hoe, dat blijft meestal aan het oog onttrokken. Voor een relatief kleine groep leden van Ondernemend Hoogeveen werd deze vraag wél beantwoordt. We mochten een kijkje achter de schermen nemen. 

Micha Baert, lokatiedirecteur, vertelde over wat GKN/Fokker zoal maakt. Onderdelen voor de Joint Strike Fighter (JSF) spreken wel tot de verbeelding. Zeer hoogwaardige technische producten worden van o.a. aluminium en composieten gemaakt, maar ook worden er onderdelen geproduceerd voor nieuwe F16’s, want die worden ook nog gemaakt. Ook worden er onderdelen gemaakt voor luchtafweergeschut. 

Zo’n 15% van de omzet is voor civiele doeleinden, de rest, ongeveer 85%, is militair.

‘De periode dat een vliegtuig in productie is, is zeer lang. Dat blijkt wel uit de F16, die nu nog steeds nieuw wordt gemaakt. Dat betekent dat je, wanneer je het goed doet, je ook jaren aan zo’n project verbonden kunt zijn. Er wordt wel gezegd dat wanneer Fokker Hoogeveen zich zo blijft ontwikkelen als het nu doet ze zeker 50 jaar vooruit kunnen in Hoogveen.’ Vertelt een enthousiaste Baert.

Na de inleiding gingen we in groepen door de fabrieken onder begeleiding van een aantal medewerkers. Indrukwekkend om dat alles te zien!

Na afloop was er een heerlijk buffet beschikbaar passend bij de koude weersomstandigheden en konden we nog even napraten. Als dank werden de mensen van Fokker in de bloemen gezet.