Hoeveel energie én geld kun je als MKB bedrijf besparen?

Hoeveel energie én geld kun je als MKB bedrijf besparen?

Een terechte vraag die veel ondernemers in Hoogeveen zichzelf zullen stellen. Zeker nu. Een aantal bedrijven hebben de eerste stappen al gezet en zijn gestart met de energiebesparing. Hoewel andere prioriteiten waarschijnlijk voorrang krijgen, loont het echt om eens naar de mogelijkheden te kijken. De grootste winst is namelijk vaak te behalen door aanpassingen in het gebruik van installaties zoals de verwarming en ventilatie, en niet door grote investeringen in bijvoorbeeld isolatie. We vertellen u er graag meer over.

Gemiddelde besparing van 23%

De gemiddelde energiebesparing bij MKB bedrijven is 23%. Al een heel mooie stap richting het (verplichte) landelijke doel van 49% CO2-reductie in 2030. Deze 23% betreft louter maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Er is in potentie dus nog veel meer winst te behalen!

Energieverspilling tegengaan

Zoals gezegd is de helft van de besparing voor bedrijven te behalen door energieverspilling in hun bedrijf te stoppen. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de bedrijven flink op hun gasverbruik kan besparen door te zorgen dat de verwarming uit gaat buiten openingstijden en de temperaturen van hun verwarming goed in te stellen. Zeker nu we met z’n allen grotendeels thuiswerken is dit heel interessant om naar te kijken. Let wel, als je in het weekend het pand verwarmd terwijl er dan niemand is, zijn bijna 30% van de gaskosten pure verspilling. Ook valt veel te besparen door het toepassen van nieuwe technieken, zoals het vervangen van tl-verlichting door ledverlichting. Heel eenvoudige aanpassingen, die niet al te veel investering vragen en heel snel zijn terugverdiend.

Investering

Ook vanuit financieel oogpunt is energie besparen een goed idee. De gemiddelde terugverdientijd van de maatregelen bedraagt 1,5 jaar. Het stoppen van energieverspilling heeft een terugverdientijd van hooguit een paar maanden of is soms zelfs direct, doordat er geen investering nodig is. Maar ook de gemiddelde terugverdientijd van technische maatregelen is kort. Zo’n 2,5 jaar.

Per bedrijf bedraagt de benodigde investering gemiddeld €12.000. Maar met minder is ook al veel winst te behalen. Zo vraagt het vervangen van spaarlampen door LED gemiddeld een investering van nog geen € 2.000 euro. En het instellen van een nacht/weekend-verlaging van een verwarming kost een ondernemer helemaal niks!

Zonnepanelen

Het aanleggen van zonnepanelen op daken is goed voor nog eens 14% mogelijke extra CO2-reductie bij bedrijven. Zonnepanelen zijn niet verplicht, maar vrijwel elke onderneming is geïnteresseerd om de stroom die zij gebruikt zelf op te wekken en de business case is nog steeds vaak interessant. Lang niet alle bedrijven hebben zonnepanelen op hun dak liggen, dus ook daar ligt nog flinke potentie.

De mogelijkheden voor uw bedrijf bespreken?

Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor uw bedrijf? Welke maatregelen u kunt treffen om energie te besparen en uw pand te verduurzamen? Neem gerust contact op met Rebekka de Koning van ECONNETIC, rebekka@econnetic.nl of telefonisch op 06-18287088. Of ga naar de website: https://hoogeveen.mkb-energiebesparing.nl/.