Ruim honderd genodigden werden ontvangen door Ondernemend Hoogeveen. Wethouder Jeroen Westendorp en Klimaatburgemeester Grietje Loof riepen op om de samenwerking nog meer te organiseren.

De Economische Focusagenda is gericht op een duurzame toekomst. Hierbij spelen subsidiemogelijkheden voor verduurzaming, energie en gezamenlijke inkoop een belangrijke rol om toekomstbestendige ondernemingen te realiseren.

Helga van Leur nam het publiek met een inspirerende presentatie mee in de gevolgen van de toenemende instabiliteit van het klimaat. Het is hierbij aan ons om een proces in gang te zetten om van kwetsbaar naar weerbaar te komen. Haar advies om nog meer samen te werken en te leren van elkaar door “te gluren bij de buren” .

Dit was een mooie opstap voor het programma na de pauze. Hier adviseerden o.a. de Rabobank en Ik Ben Drents Ondernemer op om collectief te verduurzamen. Inspireer en leer van elkaar is hier de boodschap. De waarde van duurzame bedrijven is beter en zorgt voor werkgelegenheid. Er blijken veel subsidies en financieringsmogelijkheden te zijn voor kleine en grote ondernemers werd door het Energiefonds Drenthe aangegeven. Het IBDO werkt o.a. met MKB vouchers.

PME (Park Management Energie) en Renewi blijken als vaste inkooppartners van Ondernemend Hoogeveen door de gezamenlijke inkoop aanzienlijke besparingen te kunnen realiseren.

Doordat de aanwezige organisaties vaak samenwerken wordt waar nodig naar elkaar doorverwezen. De kracht van het collectief kwam hier duidelijk naar voren. Het IVN was als promotor van groene daken aanwezig en werkt ook met gezamenlijke inkoop en zij verzorgen de subsidieaanvraag. Het blijkt dat een groen dak het rendement van zonnepanelen met 8 % verhoogd.

Tijdens de pauze en na het programma werd volop gebruik gemaakt van de gelegenheid om te netwerken en de stands te bezoeken onder het genot van een drankje en een hapje.

Omdat veel ondernemers niet aanwezig konden zijn zal de informatie over deze avond ook met hen worden gedeeld. Mochten er vragen zijn dan kan contact opgenomen worden met de organisaties of Gert-Jan Kreeft.